CHAPEWERKEN

Chape is de cementlaag waarop de vloerbedekking uiteindelijk komt, namelijk tegels, parket, steentapijt, epoxy en andere gietvloeren, …

Chape dient als ondergrond voor diverse vloerafwerkingen en dient dus op een stevige draagvloer geplaatst te worden, een bepaalde dikte hebben en vlak zijn!

Chape kan hechtend zijn, niet-hechtend of zwevend, gewapend of niet gewapend!

Een woordje uitleg …

  • hechtende chape : de chape ‘hecht’ zich aan de ondergrond, de draagvloer in beton, en kan gebruikt worden als hechting tussen oude en nieuwe chape, tussen oude betonnen ondergrond en nieuwe chape mits een hechtlaag die eerst met een borstel op oude ondergrond aangebracht wordt.
  • niet-hechtende chape : de chape ‘hecht’ niet aan de draagvloer; er wordt een scheidingslaag aangebracht tussen de chape en de draagvloer; dit kan (plastiek)folie  zijn of isolatie zowel akoestisch (Plastifoam, Ethafoam, …) als thermisch (EPS-korrels, Betopor, geëxtrudeerde polystyreen platen,…) en dient steeds gewapend te worden!
  • zwevende chape : niet-hechtende chape die op een akoestische of thermische isolatielaag komt. Er is geen direct contact tussen chape en draagvloer, muren, dorpels.
  • gewapende chape : de wapening van de chape gebeurt traditioneel met wapeningsnetten. Tegenwoordig worden er ook synthetische vezels gebruikt als wapening of zelfs vezelcompound. Wapening vermindert het risico op scheuren!